HUJŠANJE S POMOČJO PREHRANE

Danes ugotavljamo, da je hujšanje s pomočjo prehrane veliko zabavnejše kot je bilo včasih. Možnosti raznolike, okusne in zdrave prehrane je veliko več. Marsikdo se že zaveda, da z zadostnim gibanjem ne dosežemo vsega, če ne bomo spremenili svojih slabih prehranjevalnih navad. S tem je lahko vso naše naprezanje pri gibanju zaman. Tehtnica ne bo pokazala nič manj kilogramov, v večini primerov zaradi povečanja mišične mase celo obratno - še več. Zato smo tukaj me, terapevtke in svetovalke Bodylife centra, da vam s pomočjo individualne vadbe in svetovanja o zdravi prehrani pomagamo do želenega rezultata. Pri vsakem obisku bo poskrbljeno, da boste mišice po »naporni« vadbi na koncu tudi sprostili.

Ko začnete kot posamezniki telovaditi na lastno pest, torej brez strokovnega nadzora, se lahko kaj hitro zaplete. Nihče vas ne kontrolira niti pri izvedbi vaj, kaj šele pri vašem prehranjevalnem režimu. Vaši možgani so zavedeni, saj mislijo, da morajo omejiti kalorije ali celo pojesti manj kalorij, nekateri jih začnejo celo šteti, kar je lahko izjemno obremenjujoče. V Bodylife centru zato uporabimo InBody 230 tehtnico s katero vam opravimo individualno analizo telesne sestave. Med drugim izveste kakšen je vaš bazalni metabolizem – pomeni koliko kalorij na dan povprečno zaužijete in koliko bi jih v resnici morali, da bi zadostili vašemu organizmu, glede na starost, višino in kilograme. Telo na tak način lahko normalno presnavlja maščobe, namesto, da bi jih zaradi pomanjkanja kalorij začelo kopičiti. In tukaj se tudi začne hujšanje s pomočjo prehrane.

Hujšanje s pomočjo prehrane si torej najprej uredimo v glavi – naših mislih. Najprej si moramo razjasniti, da nobena dieta na dolgi rok ni funkcionalna, kvečjemu ravno obratno, lahko je izredno destruktivna, saj ogrozi našo presnovo. Na začetku so sicer rezultati lahko izjemni, saj telo izstradamo, ko pa se vrnemo na stare tirnice (torej začnemo spet normalno jesti) se vsi kilogrami in tudi po lastnih izkušnjah sodeč- v še večji meri - vrnejo. Če želimo shujšati, je torej najslabše, da telo navadimo na odrekanje določeni vrsti hrane.

Super ideja pri hujšanju s pomočjo prehrane se mi zdi razmerje 80/20. To pomeni, da se v 80% osredotočimo na izbiro zdrave prehrane, na nezdravo ali manj zdravo pa v največ 20%. Vsi vemo, da je nezdrava ali manj zdrava prehrana »nujno zlo«, ki se bo v našem življenju vedno pojavljalo. Moj predlog pa bi bil, da kar se da omejimo »fast food« in umeten sladkor ter poskušamo čim več hrane pripravljati doma. Izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora. Jedi pa pripravljajte na načine s katerimi ohranite čim več pomembnih hranilnih snovi v živilih, kot so: kuhanje v sopari, parno konvekcijski pečici, dušenje z manjšo količino olja in dušenje v lastnem soku ali z dodatkom vode. Ko že moramo ali se želimo polaščati restavracij pa izbirajmo tiste z bolj zdravo ponudbo. Skoraj vsaka restavracija ima osnove kot so zelenjava, polnovredna žita in beljakovine. Če boste že na začetku vedeli kaj želite, ste zagotovo sposobni sestaviti zdrav obrok, brez da bi si prej sploh pogledali jedilnik. 

Nehajte si govoriti da morate shujšati ali da le tega niste sposobni, saj se bo na tak način vaše telo avtomatsko upiralo. »Ne bom« je odločitev in vi imate kontrolo nad njo. Če pa boste še zaupali znanim terapevtkam v Bodylifu, ki imamo podlago s študija »velnes«, vam obljubljamo, da se vam bomo v čim večji meri posvetile in poskušale izpolniti vaša pričakovanja glede hujšanja s pomočjo prehrane in vadbe.

Ko se boste odpravljali po svetu (ali najbolje kar k nam na telovadbo), vam priporočamo, da si spakirate majhne obroke, ki si jih lahko pripravite tudi v hotelski sobi oziroma našem centru, po končani telovadbi. Dobra izbira so na primer ovseni ali kateri drugi kosmiči, razne proteinske ploščice in oreščki. Preden boste odhajali na zabave se do sitega in zdravo najejte. Priporočljivo je tudi, da si vzamete s seboj nekaj zdravega, saj boste tako imeli pri roki nekaj kar lahko brez slabe vesti in morebitnih skušnjav na zabavi, pojeste.

Veliko strokovnjakov s področja hujšanja in prehrane priporoča, da vsako jutro zaužijemo sadje oziroma »citruse«, pomeni par rezin grenivke ali pa si na primer naredimo limonado. Vitamin C znanstveno dokazano ovira proizvodnjo hormona kortizon, ki skladišči maščobo, najbolj na tešče. Če se le da izbirajte lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje.

Po telovadbi se priporoča, da jemo čim več beljakovin (predvsem v popoldanskem in večernem času), ki nam pomagajo da se bomo počutili siti dlje časa. Z njimi pa tudi nahranimo mišice, saj vsebujejo aminokisline, ki jih gradijo. Med najbolj zdravimi in dobro prebavljivimi beljakovinami so puranje in piščančje meso ter ribe, ki vsebujejo tudi zdrave omega 3 in 9 maščobne kisline. 

Na internetu je ogromno člankov o hujšanju s pomočjo temne čokolade, seveda s poudarkom na »v majhnih količinah«. Temna čokolada vsebuje antioksidante in povzroča proizvajanje hormona sreče. Dobro pa je, da izberemo čokolado s čim višjim odstotkom kakava.

Pri vsem hujšanju s pomočjo prehrane pa ne smemo pozabiti na enega izmed najpomembnejših faktorjev pri vnosu v telo - hidriranje našega telesa. Pitje zadostnih količin vode nam lahko pomaga pri zaviranju lakote, prav tako pa pospeši naš metabolizem za kar tri odstotke. Seveda je priporočljivo da se pri hujšanju izogibate ali še bolje – popolnoma izognete sladkim in gaziranim pijačam.

Pri hujšanju je eden izmed ključnih faktorjev tudi spanec. Med deseto uro zvečer in polnočjo se v našem telesu tvori rastni hormon zaradi katerega se naslednji dan počutimo bolj spočite in bolje funkcioniramo skozi ves dan. Nasploh pa kvaliteten spanec vpliva tudi na ostale hormone, ki kontrolirajo kurjenje maščob, na kakšen način in kje se le te shranjujejo, ter na pridobivanje mišične mase. V boljšem ravnovesju kot so naši hormoni, boljša je izguba kilogramov. Večina znanstvenikov priporoča osem ur spanca na noč.

V našem centru skrbimo, da pri vadbi krepimo več mišičnih skupin hkrati. Pomeni, da izvajamo predvsem kardiovaskularno vadbo, pri kateri pokurimo več kalorij in prihranimo ogromno časa, zaradi česa je hujšanje hitrejše in predvsem uspešnejše. Naše stranke pošljemo po koncu vadbe še v savno, da ne prihaja do povešene odvečne kože, ampak je le ta veliko bolj napeta in čvrsta. Tiste, ki imajo probleme z odvečno vodo, jih kolikor je mogoče zavijamo v limfno drenažo. Veliko pa se jih tudi poslužuje grelne blazine ter drugih anti-celulitnih tretmajev. 

Vabimo vas, da obiščete naš center in se oglasite na 1. brezplačnem obisku in individualno opravljeni analizi telesne sestave. Pridite pogledati, kaj vse lahko pridobite in česa vse se lahko naučite. Mi smo tukaj za vas, da vam pomagamo.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.